ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  
από 15 Νοεμβρίου έως και τις 24 Δεκεμβρίου 

Είναι μια Τεσσαρακοστή, λιγότερο αυστηρής νηστείας από αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. 
Είναι ημέρες Κατάλυσης Οίνου και Ελαίου (επιτρέπεται δηλαδή λάδι και κρασί) και επίσης από 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου) έως και 17 Δεκεμβρίου είναι και Κατάλυση Ιχθύος (επιτρέπεται και το ψάρι).
Αυτό είναι το σύνηθες στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και άλλες παραδόσεις, όπου η ψαροφαγία μεταβάλλεται (π.χ. στην Κύπρο σταματάει στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγ. Σπυρίδωνα) και σε άλλες τοπικές παραδόσεις επιτρέπουν το ψάρι μόνο Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 12 ή 17 Δεκεμβρίου και άλλες από την αρχή μέχρι το τέλος της περιόδου των Χριστουγέννων.

Εξαιρέσεις στην περίοδο αυτή γενικά αποτελούν οι  Τετάρτες και Παρασκευές όπου είναι ημέρες κανονικής Νηστείας (χωρίς λάδι και κρασί) και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα σε λιγότερο αυστηρή νηστεία, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη ενότητα των συγκεκριμένων ημερών προηγούμενα.

Την πρώτη ημέρα της νηστείας (15 Νοεμβρίου) και τη παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), συνηθίζεται επίσης να έχουμε νηστεία (χωρίς λάδι και κρασί), εκτός εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση νηστειών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.

 ==========================================

Μετά την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων έχουμε:
 • Κατάλυση εις πάντα το Δωδεκαήμερο από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 6 Ιανουαρίου, με εξαίρεση στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή Θεοφανείων.
 • Νηστεία (χωρίς λάδι και κρασί) στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων, ενώ εάν αυτή συμπίπτει με Σάββατο ή Κυριακή έχουμε Κατάλυση Οίνου & Ελαίου.ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, θεωρείται η πιο αυστηρή νηστεία όλου του έτους και γίνεται προς τιμήν του Χριστού μας και των Παθών Του για τη δική μας σωτηρία.
Όπως αναφέρεται στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο τρόπος μέτρησης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επικράτησε στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία που αφορά εμάς, βασίζεται στη "μορφή της Κωνσταντινουπόλεως", ο οποίος εφαρμόστηκε στη Βασιλεύουσα μετά τον 8ο αιώνα, όταν διαμορφώθηκε και το λειτουργικό βιβλίο του Τριωδίου.
Κατ΄ αυτή τη μορφή, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή δεν περιλαμβάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, αρχίζει από τη Δευτέρα της Α΄ Εβδομάδας των Νηστειών (Καθαρά Δευτέρα) και λήγει την Παρασκευή της ΣΤ΄ Εβδομάδας των Νηστειών (πρό της Κυριακής των Βαΐων), ενώ περιλαμβάνονται τα ενδιάμεσα Σάββατα και οι Κυριακές.
Έχουμε δηλαδή 6 εβδομάδες των Νηστειών Χ 7 ημέρες = 42 ημέρες, μείον οι 2 τελευταίες ημέρες (το Σάββατο του Λαζάρου και η Κυριακή των Βαΐων) = 40 ΗΜΕΡΕΣ.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή περιλαμβάνεται μέσα στην μακρά περίοδο του Τριωδίου της Εκκλησίας μας, το οποίο αρχίζει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου (3 εβδομάδες πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δηλαδή πριν την Καθαρά Δευτέρα) και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Το Τριώδιο είναι η πιο σημαντική εορτολογική περίοδος της Εκκλησίας μας, διότι αποτελεί περίοδο μετάνοιας και επανακαθορισμού της ζωής μας και της στάσης μας απέναντι στο Θεό και τους συνανθρώπους μας. 

Παρακάτω αναφέρουμε συνολικά πότε έχουμε νηστείες στη διευρυμένη περίοδο του Τριωδίου, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα:
 • 1η Εβδομάδα Τριωδίου (3 εβομάδες πριν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή - καλείται Προφωνήσιμη εβδομάδα):  από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου και έχουμε Κατάλυση εις πάντα (όλη την εβδομάδα).
 • 2η Εβδομάδα Τριωδίου (της Αποκριάς ή Κρεατινής): από την Κυριακή του Ασώτου μέχρι την Κυριακή της Απόκρεω και έχουμε Κατάλυση εις πάντα εκτός την Τετάρτη και Παρασκευή, όπου έχουμε κανονική Νηστεία. Η Κυριακή της Απόκρεω είναι η τελευταία ημέρα που τρώμε κρέας.
 • 3η Εβδομάδα Τριωδίου (Τυροφάγο, ή Τυρινή): από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκρεω μέχρι και την Κυριακή της Τυροφάγου (πριν την Καθαρά Δευτέρα) και έχουμε Κατάλυση Αυγών και Γαλακτοκομικών, καταλύουμε δηλαδή τα πάντα εκτός από το ίδιο το κρέας (λευκή νηστεία), δηλαδή τρώμε όλα τα υπόλοιπα, όπως γαλακτοκομικά, τυριά, αυγά, λάδι, κρασί, ψάρι κλπ. Η εβδομάδα αυτή μας προετοιμάζει για τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, γι αυτό και ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης την αποκαλεί "προνήστιμον" και η υμνογραφία μας "προκαθάρσιον".
Νηστεία Μεγάλης Τεσσαρακοστής (γενικά): είναι κανονική αυστηρή Νηστεία (χωρίς λάδι και οίνο), ενώ τα Σάββατα και τις Κυριακές έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου (ως λύση της νηστείας). Υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως αυτές αναφέρονται στο τέλος αυτής της ενότητας. Επίσης αν κάποιοι τρώνε λάδι Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη αυτό γίνεται για ιδιαίτερους λόγους αδυναμίας ή ασθενείας, με τη διάκριση και έγκριση του Πνευματικού.
 • 1η Εβδομάδα Μ. Τεσσαρακοστής (Καθαρά εβδομάδα): Ονομάζεται «Καθαρά»,  διότι οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» σωματικά από τις τροφές, αλλά και πνευματικά, αρχίζοντας πιο έντονη και πιο συχνή λειτουργική ζωή. Ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα, πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Την εβδομάδα αυτή έχουμε ξηροφαγία, δηλαδή κανονική Νηστεία, ή Απόλυτη Νηστεία το πρώτο τριήμερο (αποχή δηλαδή από παντός τροφίμου), ή ακόμη και με ασιτία μέχρι το Μέγα Απόδειπνο της Πέμπτης και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας της Παρασκευής. Στην πράξη αυτό τηρείται κυρίως στα μοναστήρια, αλλά πολύς κόσμος τηρεί την απόλυτη νηστεία της πρώτης ημέρας, ενώ για όσους έχουν τη δύναμη να τηρήσουν αυτή την πολύ αυστηρή νηστεία, θα έχουν μόνο δύο γεύματα, την Τετάρτη και Παρασκευή το απόγευμα μετά τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων. Πάντα βέβαια όλα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τον Πνευματικό του Πατέρα ο κάθε ένας, ο οποίος θα οικονομήσει ανάλογα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Γενικά πάντως, αν κάποιος δεν μπορεί να τηρήσει την απόλυτη νηστεία, μπορεί επίσης το απόγευμα να πάρει λίγο τσάι ή χυμό. Το Σάββατο και την Κυριακή έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου. 
 • 2η  έως 6η Εβδομάδα Μ. Τεσσαρακοστής (μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου πριν την Κυριακή των Βαΐων): έχουμε κανονική αυστηρή Νηστεία (χωρίς λάδι και οίνο) από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ τα Σάββατα και τις Κυριακές έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου.
 • Την Κυριακή των Βαΐων συνηθίζεται να έχουμε Κατάλυση ιχθύος.
 • Μεγάλη Εβδομάδα: έχουμε αυστηρή κανονική Νηστεία.
  Τη Μεγάλη Πέμπτη, (όπως αναφέρεται στην Αποστολική Διακονία της Ελλάδος), σύμφωνα με το Τυπικό του Αγίου Σάββα, αλλά και άλλων Τυπικών Εκκλησιών και Μονών, καθώς και τη γνώμη του Οσιωτάτου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Νικολάου, αλλά και κατά την παράδοση του Χριστιανικού λαού μας, μπορούμε να έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου, μετα τή Θεία Μετάληψη της ημέρας αυτής, προς τιμήν της ημέρας του Μυστικού Δείπνου, κατά το οποίο μας παρέδωσε ο Κύριος  μας το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
  Το Μεγάλο Σάββατο έχουμε αυστηρή κανονική Νηστεία (δηλαδή χωρίς λάδι και οίνο) και είναι το μοναδικό Σάββατο σε όλο το έτος στο οποίο έχουμε αυτή τη Νηστεία, η οποία παρατείνεται μέχρι του μεσονυκτίου, "ὅτε, ἐπιφωσκούσης τῆς Κυριακῆς", εξαγγέλλεται η Ανάσταση του Κυρίου, όπως ακριβώς ορίζουν οι Αποστολικές Διαταγές: "Τῷ δέ Σαββάτῳ μέχρις ἀλεκτροφωνίας παρατείνοντες ἀπονηστίζεσθε ἐπιφωσκούσης τῆς μιᾶς Σαββάτων, ἥτις ἐστίν ἡ Κυριακή".
Εξαιρέσεις στις προαναφερθέντες νηστείες έχουμε τις εξής ημέρες:

    - Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων (9 Μαρτίου)
       (που μαρτύρησαν στην Σεβάστεια της Μικράς Ασίας) 
      (Κατάλυση Οίνου και Ελαίου)
   -  Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)
      (Κατάλυση Ιχθύος)
      και επίσης όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα:
   -  Κυριακή των Βαΐων
      (τελευταία Κυριακή πριν το Πάσχα)
      (Κατάλυση Ιχθύος)

(Για την Κυριακή των Βαΐων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως η άποψη του Αγ. Θεοδώρου Στουδίτου οτι είνα ημέρα ιχθυοφαγίας αλλά και η αντίθετη άποψη του Αγ. Νικοδήμου του Αγιορείτη, επικαλούμενος τα τυπικά του Αγίου Όρους. Σχετικά με το θέμα αυτό: εδώ)

Σε κάθε περίπτωση νηστειών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.

 ==========================================

Μετά το Πάσχα έχουμε τις εξής Καταλύσεις:
Την εβδομάδα της Διακαινησίμου: είναι η εβδομάδα αμέσως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα (από Κυριακή του Πάσχα έως την επόμενη Κυριακή, που είναι η Κυριακή του Θωμά) και έχουμε όλες τις ημέρες Κατάλυση εις πάντα.
Τις Τετάρτες και Παρασκευές του Πεντηκοσταρίου: την περίοδο δηλαδή μετά την εβδομάδα της Διακαινησίμου (2η εβδομάδα μετά το Πάσχα), μέχρι και την 7η εβδομάδα μετά το Πάσχα, μέχρι την Πεντηκοστή. Τις Τετάρτες και Παρασκευές αυτές έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου (με εξαίρεση τις αμέσως δύο παρακάτω αναφερόμενες Τετάρτες, όπου έχουμε κατάλυση ιχθύος).
Την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής: (στην 4η εβδομάδα μετά το Πάσχα) όπου έχουμε Κατάλυση Ιχθύος.
Την Τετάρτη της Αποδόσεως του Πάσχα: (στην 6η εβδομάδα μετά το Πάσχα) όπου έχουμε Κατάλυση Ιχθύος.
Την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος: είναι η εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή (7 εβδομάδες μετά το Πάσχα, από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων) και έχουμε όλες τις ημέρες Κατάλυση εις πάντα.ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ   
από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων (επόμενη Κυριακή της Πεντηκοστής) έως 28 Ιουνίου (παραμονή της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου). 

Είναι η λεγόμενη νηστεία των Αγίων Αποστόλων, διότι προηγείται των δύο Αποστολικών εορτών: της εορτής των Αγίων πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (29 Ιουνίου) και της "Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων" (30 Ιουνίου).

Η περίοδος αυτή διαφέρει κάθε χρόνο ως προς τη διάρκειά της. Αρχίζει 8 εβδομάδες μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και τελειώνει στις 28 Ιουνίου, την παραμονή της εορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 

Η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι κινητή εορτή και είναι πάντα η επόμενη Κυριακή μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής (η οποία είναι 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα). Με την Κυριακή των Αγίων Πάντων τελειώνει ο κινητός κύκλος των εορτών που άρχισε από την Α΄ Κυριακή του Τριωδίου (Τελώνου και Φαρισαίου). 

Αν το Πάσχα είναι αρχές Απριλίου, τότε η νηστεία των Αγίων Αποστόλων διαρκεί έως 4 εβδομάδες, ενώ αν το Πάσχα είναι αρχές Μαΐου, η νηστεία μπορεί να είναι 2 ή 3 ημέρες και κάποτε ούτε και αυτό. 

Στη νηστεία αυτή των Αγίων Αποστόλων έχουμε Κατάλυση Ιχθύος, εκτός της Τετάρτης και Παρασκευής, όπου έχουμε κανονική Νηστεία.

Σε κάθε περίπτωση νηστειών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
(ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
από 1 έως 14 Αυγούστου 

Γίνεται προς τιμήν  της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, της μεγαλύτερης Θεομητορικής εορτής του ορθόδοξου εορτολογίου. 

Την περίοδο αυτή έχουμε αυστηρή κανονική Νηστεία (χωρίς λάδι και οίνο) όλες τις ημέρες, εκτός τα Σάββατα και τις Κυριακές όπου έχουμε Κατάλυση Οίνου και Ελαίου.  

Εξαίρεση σε αυτή την περίοδο είναι η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου), στην οποία έχουμε Κατάλυση Ιχθύος, όποια μέρα της εβδομάδας και αν  συμπέσει.

Στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχουμε Κατάλυση εις πάντα, εκτός εάν συμπέσει σε Τετάρτη, ή Παρασκευή, οπότε έχουμε Κατάλυση Ιχθύος.

Σε κάθε περίπτωση νηστειών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ανωτέρω ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ.


http://dromosorthodoxias.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CE%AF%CE%BF%CE%B9%20%CE%91%CE%B3%CE%AF%CF%89%CE%BD
http://dromosorthodoxias.blogspot.gr/2014/03/2.html

http://dromosorthodoxias.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4326.html
http://dromosorthodoxias.blogspot.gr/2016/01/hmerologio2016.html


Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ, ΤΗΝ ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.
Όλοι δίνουμε Ομολογία και θα δώσουμε εν ημέρα κρίσεως για το τι πράττουμε σήμερα.
Οικουμενισμός
Γρηγορείτε, Μετανοείτε, Προσεύχεσθε

Οικουμενισμός και συμπροσευχές με αιρετικούς
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΥΜΕΝΙΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ - ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Προσευχητάριο (ΔΩΡΕΑΝ)

Στον Πνευματικό μας αγώνα το κυριότερο είναι η καθημερινή μας διαρκής Προσευχή.
Στο ιστολόγιό μας επιμεληθήκαμε το παρόν Προσευχητάριο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εξής προσευχές:
Πρωϊνή Προσευχή, Προσευχή φαγητού, Βραδυνή Προσευχή (Απόδειπνο και Χαιρετισμοί Παναγίας), Προσευχή της Θείας Μετάληψης, Παράκληση προς την Παναγία
ΔΩΡΕΑΝ
για κατέβασμα σε pdf.
Κάντε κλικ στην εικόνα.

Αγία Γραφή

Η Αγία Γραφή είναι το κορυφαίο βιβλίο που οφείλει να μελετάει κάθε Χριστιανός, πριν από οποιοδήποτε άλλο βιβλίο και μάλιστα διαρκώς, διότι απλά είναι ο Λόγος του ίδιου του Θεού. Η μελέτη ειδικά της Καινής Διαθήκης, μέσα και από ερμηνείες των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, είναι μια διαδικασία επαναλαμβανόμενη στη ζωή του Χριστιανού, όπως επαναλαμβάνονται και τα αναγνώσματα στις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Αγιολόγιο Έτους

Στην ενότητα αυτή αναφέρονται οι πιο δημοφιλέστεροι Άγιοι της Εκκλησίας μας, συμπεριλαμβανομένων των Αγίων Αρχαγγέλων, αλλά και άλλων Αγίων που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστοί, ταξινομημένοι ανά χρονολογική σειρά εορτής ανά μήνα, καθώς και ανά αλφαβητική σειρά ονομασίας.
Για κάθε Άγιο υπάρχει η σχετική εκκλησιαστική εικόνα και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται σύντομα και ο βίος τους. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Άλλα βιβλία για μελέτη

Αν βρισκόμαστε στην αρχή του πνευματικού μας αγώνα, καλό είναι η επιλογή των βιβλίων που θα διαβάσουμε να γίνει πρώτα από τον Πνευματικό μας Πατέρα. Όμως ποτέ δεν γνωρίζουμε το σχέδιο του Θεού και το πώς Εκείνος θα ζεστάνει την καρδιά μας για να τον πλησιάσουμε περισσότερο. Στην ενότητα αυτή υπάρχουν διάφορες πηγές όπου μπορεί κάποιος να αναζητήσει χριστιανικά βιβλία για να διαβάσει απευθείας στο διαδίκτυο, αλλά και αλλού. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Ομιλίες - Κηρύγματα

O Κύριός μας Ιησούς Χριστός χρησιμοποίησε τον προφορικό Του Λόγο για να διδάξει το Ευαγγέλιο στον κόσμο.
Πέραν λοιπόν της μελέτης των συγγραμάτων, είναι πολύ μεταδοτικό να ακούμε και πνευματικές ομιλίες ανθρώπων, είτε κληρικών, είτε καταξιωμένων Θεολόγων. Στην ενότητα αυτή υπάρχουν ενδεικτικές ιστοσελίδες για απευθείας ακρόαση, ή και κατέβασμα ηχητικών αρχείων ορθόδοξων ομιλιών.
Κάντε κλικ στην εικόνα.

Ωφέλιμες ταινίες

Στην ενότητα αυτή έχουμε κάνει μια πολύ περιορισμένη επιλογή ωφέλιμων ταινιών-βίντεο, ως έναν πρώτο προβληματισμό για κάποια θέματα που σχετίζονται με την ορθόδοξη πνευματική ζωή, όπως η πίστη, η προσευχή, η ταπείνωση κλπ, αλλά και αφηγηματικές ταινίες με κατανυκτικό περιεχόμενο.
Οι περισσότερες από τις ταινίες είναι μικρού μήκους, με πολύ καλή σκηνοθεσία και παρακολουθούνται ευχάριστα. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Ιερές Μητροπόλεις

Στην ενότητα αυτή γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των Ιερών Μητροπόλεων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Μητροπόλεις είναι ταξινομημένες σε αναλυτικό κατάλογο με παραπομπές στις ιστοσελίδες αυτών (όπου υπάρχουν), σε ψηφιακά αρχεία ομιλιών και κηρυγμάτων, ηλεκτρονικά εκκλησιαστικά περιοδικά, καθώς και ραδιοφωνικούς και άλλους σταθμούς, για όσες μητροπόλεις διαθέτουν.
Κάντε κλικ στην εικόνα.

Ιερές Μονές

Στην ενότητα αυτή υπάρχουν σύνδεσμοι για πρόσβαση σε ιστοσελίδες με Ιερές Μονές (Μοναστήρια).
Κάντε κλικ στην εικόνα.

Νηστείες Έτους

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε επακριβώς τις Νηστείες που έχει ορίσει η Εκκλησία μας καθόλο το έτος, εδώ και αιώνες, για να διαισθανθούμε την οικονομία που θα κάνει ειδικά για εμάς ο Πνευματικός μας Πατέρας. Στην ενότητα αυτή μπορείτε να δείτε τις νηστείες ανά κατηγορία βάση τροφών, ημερολογιακά ανά είδος νηστείας και κατάλυσης, ανά ημέρα εβδομάδος και ανά περίοδο Νηστειών (Χριστούγεννα, Μ.Τεσσαρακοστή κλπ). Κάντε κλικ στην εικόνα.

Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο (ΔΩΡΕΑΝ)

Η επιμέλεια και δημι- ουργία του παρόντος Εκκλησιαστικού Ημερο- λογίου του 2016 έγινε αποκλειστικά από το ιστολόγιό μας και διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ για κατέβασμα σε pdf. Περιλαμβάνονται και οι Νηστείες (με διαφορετικά χρώματα ανά είδος), καθώς και ευρετήριο Αναγνωσμάτων των Κυριακών και Μεγάλων Εορτών. Στην ίδια ενότητα υπάρχει και ημερήσιο Αγιολόγιο ακινήτων εορτών με Bίους Αγίων, διασυνδεδεμένο με εξωτερική πηγή. Κάντε κλικ στην εικόνα.

Ιερές Αγρυπνίες

Η συμμετοχή του Χριστιανού σε νυχτερι- νές αγρυπνίες αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία διότι, οι εκκλησιαστικές Ακολουθίες γίνονται περισσότερο κατανυκτικές, κάτι που βοηθάει την Προσευχή. Στην ενότητα αυτή γίνεται αναμετάδοση από το ιστολόγιο agrypnies.blogspot.gr των νυχτερινών ακολουθιών που πραγματοποιούνται σε ενορίες και μοναστήρια με πληροφορίες, χάρτες, τηλέφωνα Ιερών Ναών κλπ.
Κάντε κλικ στην εικόνα.
ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ DNA ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

Οι Πρόδρομοι του Αντιχρίστου, με τη ΝΕΑ και ΚΡΥΦΗ ακόμη στο ευρύ κοινό, τεχνολογία εγγραφής ψηφιακών δεδομένων στο ανθρώπινο DNA, δοκιμάζουν ήδη το σφράγισμα πάνω στο σώμα κατά την ιριδοσκόπηση, παλαμοσκόπηση και δακτυλοσκόπηση που απαιτείται για τη νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, που ήδη ξεκίνησε σε μετανάστες, ενώ σχεδιάζουν σύντομα την υποχρεωτική εφαρμογή σε όλους τους Έλληνες.
Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει εν αγνοία μας (στην αρχή), είτε εν γνώση μας (στη συνέχεια) - το θέμα είναι οτι ο σοφός Χριστιανός διαβλέπει την ΠΑΓΙΔΑ του διαβόλου και την αποφεύγει με τη Χάρη του Θεού.

O Άγιος Παΐσιος είχε γράψει στο ιδιόχειρο σημείωμά του οτι το σφράγισμα θα γίνει με ακτίνες λέιζερ, που σημαίνει δηλαδή οτι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ το γνωστό σε όλους ηλεκτρονικό τσιπάκι (που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα), το οποίο είναι πλάνη του διαβόλου προς τους ανθρώπους, ώστε αναμένοντας να δουν το τσιπάκι στο χέρι, ή στο μέτωπο, ως το σφράγισμα, τελικά ο αντίχριστος και οι πρόδρομοί του θα τους σφραγίσουν στο DNA, πάνω στο ανθρώπινο σώμα, με ακτίνες λέιζερ.
(ακολουθεί παρακάτω απόσπασμα από το ιδιόχειρο σημείωμα του Αγ. Παϊσίου)
ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ;
ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ:
Η Ιριδοσκόπηση (η αποτύπωση της ίριδας του ματιού δηλαδή, που είναι μοναδική σε κάθε άνθρωπο), όπως και ή Παλαμοσκόπηση (μοναδική διάταξη των αιμοφόρων αγγείων της παλάμης σε κάθε άνθρωπο) καθώς και η Δακτυλοσκόπηση, θα λειτουργεί για κάθε άνθρωπο ως ένα ηλεκτρονικό αρχείο σαν
USERNAME
Κι επειδή ένα username δεν είναι ασφαλές από μόνο του, διότι αντιγράφεται, γι αυτό χρειάζεται και ένα
PASSWORD
Αυτό λοιπόν το Password θα είναι το Νούμερο που θα χαραχτεί στο DNA, δηλαδή πάνω στον κυτταρικό ιστό, σε ανθρώπινο οστό δηλαδή, ή αλλού, ώστε να γίνεται η επαλήθευση, δηλαδή
USERNAME
(θα είναι το ηλεκτρονικό αρχείο της ιριδοσκόπησης, παλαμοσκόπησης, ή δακτυλοσκόπησης) και
PASSWORD
(το χάραγμα της Αποκάλυψης,
το 1 νούμερο πάνω στο ανθρώπινο DNA)
Στη βάση αυτής της λογικής λειτουργούν και οι σημερινές κάρτες τραπεζών που μας έχουν επιβάλει να έχουμε, δηλαδή η κάρτα λειτουργεί ως το username (το όνομα του χρήστη δηλαδή) ενώ το PIN είναι το Password, ο κωδικός δηλαδή.
Αυτά τα 2 θα γίνονται αυτόματα μελλοντικά μέσω της ιριδοσκόπησης, παλαμοσκόπης ή δακτυλοσκόπησης.

Θα επαληθευτούν όμως τελικά οι Προφητείες οτι δεν θα προλάβουν να φέρουν ως υποχρεωτική τη ΝΕΑ Ηλεκτρονική Ταυτότητα, γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος (παγκόσμιος);
Εξαρτάται από τη μετάνοιά μας.
Ξεκίνα και αύξησε τον Πνευματικό σου Αγώνα ΤΩΡΑ.
Μην αμελείς τον τακτικό Εκκλησιασμό κάθε Κυριακή, τη συχνή Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ DNA,
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ - Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων στο DNA και η νέα Hλεκτρονική Tαυτότητα


Γέροντας Γαβριήλ
ο Αγιορείτης

"Όσοι αρχιερείς, ή πατριάρχες και αρχιεπίσκοποι αγωνίζονται πυρετωδώς να ενώσουν την Εκκλησία μας με τον Πάπα, ομοιάζουν κατά πάντα και είναι ομοιότροποι με τον Άννα και τον Καϊάφα και εν ημέρα κρίσεως, με τα αρχιερατικά τους διαβήματα, θα κοσμούν τα φρικτότερα και τα κεντρικότερα μέρη της κολάσεως... Είναι ευκολότερο να βαπτίσεις το σατανά παρά να συνετίσεις τον Πάπα."

ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ:
ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ
ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ
ΑΚΥΡΩΝΕΙ
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΜΑΣ
 ΠΕΡΙ ΤΗΣ
ΜΙΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΜΑΣ
 Η ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΛΑΔΗ, 
ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΗ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ
ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΩΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.

Δεν υπάρχουν όμως "ετερόδοξοι",
είτε ορθόδοξοι θα είναι, είτε αιρετικοί.
Δεν ονομάζουμε Εκκλησία κανέναν άλλον πλην της Μίας Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού - αυτό λέει το Σύμβολο της Πίστεώς μας.
ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟ
ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ
Aποκαλυπτική ενημέρωση (22-2-17) από το Δημοσιογράφο και Θεολόγο (εκδότη της Εφημερίδας "Στύλος της Ορθοδοξίας") κ. Διονύση Μακρή
. Καλεσμένος και ομιλητής ήταν ο αρχιμανδρίτης πατήρ Παύλος Δημητρακόπουλος (Υπεύθυνος του Γραφείου Αιρέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς).

ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΛΛΑΔΑ,

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Oι Έμφυλες ταυτότητες στην Αυστραλία ξεσηκώνουν γονείς.

save_from_safe_schools_01.png
"Σώστε μας από το ασφαλές σχολείο" !
Φαίνεται καθαρά ότι η προσπάθεια επιβολής των απόψεων στην Ελλάδα με τις "έμφυλες ταυτότητες" και το LGBTI lifestyle, έχει κοινό διεθνές κέντρο εκκίνησης με τεράστια χρηματικά ποσά να δίνονται για το σκοπό αυτό διεθνώς. Στην Αυστραλία το όλο project ενδύεται και την προβιά του anti-bullying στο σχολικό περιβάλλον με τον παραπλανητικό τίτλο "Safe School - Aσφαλές Σχολείο" και σχεδιάζεται να εφαρμοστεί από το έτος 2018.
Γονείς ξεσηκώνονται γι΄ αυτήν την αυθαίρετη ιδεολογική επιβολή στις τρυφερές παιδικές συνειδήσεις, διοργανώνοντας ηλεκτρονική εκστρατεία διαμαρτυρίας.
Το μεταφρασμένο κείμενο:
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Ο ορισμός του θεσμού γάμου βρίσκεται σήμερα υπό απειλή.
Με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος ο ορισμός του θεσμού γάμου στην Αυστραλία, έχει διατηρηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή αναλλοίωτος. Εντούτοις, είναι ζωτικής σημασίας να βρισκόμαστε σε αδιάκοπη προσπάθεια και συνεχή επαγρύπνηση.
Σήμερα στις 4.00 μμ θα συνεδριάσει το Φιλελεύθερο Κόμμα για να αποφασίσει για το μέλλον του θεσμού του γάμου. Για αυτό το λόγο ζητώ από εσάς να προσεύχεσθε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να παρακαλείτε τον Κύριο μας Ιησούν Χριστόν να φωτίσει τους πολιτικούς μας να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον ορισμό του θεσμού του γάμου.
Επίσης, είναι επιτακτική ανάγκη να αποστείλετε στους κατά τόπους εκλεγμένους Βουλευτές και Γερουσιαστές σας ηλεκτρονική αλληλογραφία ζητώντας από αυτούς να διατηρήσουν το αυθεντικό νόημα του θεσμού του γάμου. Για το σκοπό αυτό, αντιγράψετε και επικολλήστε τον παρακάτω σύνδεσμο στο φυλλομετρητή που χρησιμοποιείτε και ακολουθείστε τις εντολές.
Υπογράψτε τη σχετική αίτηση για τη διακοπή του προγράμματος Safe Schools.
Επιπλέον, σας προτρέπω να υπογράψετε το «ΣΗΜΕΡΑ», μια αίτηση που ζητά την άμεση απόσυρση του προγράμματος ‘Safe’ Schools από όλα τα σχολεία. Το ‘Safe’ Schools είναι ένα πρόγραμμα που διαφημίζεται ως ένα πρόγραμμα κατά του σχολικού εκφοβισμού που όμως στην πραγματικότητα είναι πρόγραμμα προώθησης της σεξουαλικής και εμφυλικής ποικιλομορφίας. Το πρόγραμμα αυτό αξιώνει από όλα τα παιδιά όχι μόνο να αποδέχονται αλλά και να υιοθετούν τον ΛΟΑΤΚΙ τρόπο ζωής.
Η Κυβέρνηση Daniel Andrews της Βικτόρια, έχει ανακοινώσει ότι θα καταστήσει το πρόγραμμα αυτό υποχρεωτικό για όλα τα σχολεία μέσα στο 2018!
Για αυτό σας παροτρύνω να υπογράψετε την αίτηση «TODAY» ζητώντας την κατάργηση του προγράμματος 'Safe' Schools.